BLIKveld , 2015, een veelzijdig, beeldende kunstproject met oog voor geschiedenis en verhalen van Overijssel. MIKC/Perron 1 wil met aansprekende projecten, facetten van streektaal en -cutuur, historie, erfgoed en archeologie met elkaar verbinden en visualiseren om door het leven wekken van het verleden van Overijssel, de identiteit van de provincie te versterken en op de kaart te zetten. Historisch besef kan wezenlijk daaraan bijdragen.
BLIKveld wil inzichten verruimen en verbreden door oude en nieuwe waarden opnieuw te laten beleven, waardoor afstand tot het verleden verkleind wordt.
BLIKveld brengt de geschiedenis van ons allemaal; die van Overijssel, van Twente, van Delden met zijn verdwenen stadsgrachten, van gebeurtenissen uit de Tweede wereldoorlog en verhalen van recentere tijden zoals over de buitenbaden. Als nieuwe ontwikkelingen elkaar in razend tempo opvolgen, grijpen mensen terug naar het vertrouwde, ontstaat er behoefte aan archiveren en het onder de aandacht brengen van zaken en gebeurtenissen in hun historische context.
Het project BLIKveld focust op fascinerende wijze op vergeten en verdwenen geschiedenis, streekcultuur en – taal, archeologie en erfgoed en brengt dit tot leven in beeld en geluid.
Aan dit jaar programma hebben 60 kunstenaar meegewerkt.